Livets Bog, stk. 1249
Et eksempel på en rettelse, som
ikke står i "rettelseslisten"

I Livets Bog stk. 1249 finder vi en rettelse, som ikke er med i rettelseslisterne. MI påstår ellers som forsvar for deres ændrede og rettede udgaver, at de for det første er uændrede (!) og i det omfang, at de er ændret, gør det ikke noget, for alt er registreret i de såkaldte “rettelseslister”.

Ved nærmere studie af førsteudgaven opdager man, at noget må være galt i sætningen

[... Samfundenes System af i Dag, thi hvor det enkelte Menneske …]

I manuskriptet findes en anden version, som tilsyneladende er løser problemet:

[... Samfundenes System af i Dag. Hvor er det enkelte Menneske …]

Dette er i MIs nye udgave blevet til:

[... samfundenes system af i dag, thi hvor er det enkelte menneske …]

Dette rejser nogle spørgsmål:

1 - Hvordan kan divergensen mellem manuskript og førsteudgave være opstået? - Hvorfor er punktummet erstattet med et komma og hvem har tilladt tilføjelsen af ordet [thi]? - Og det må være i forbindelse med dette, at ordet [er] er forsvundet i førsteudgaven.

2 - Hvorfor har MI ikke valgt at gå tilbage til manuskriptets version, for den giver jo god mening? - Vi får ellers at vide, at dette er det overordnede princip. Når der er en fejl i førsteudgaven, er princippet at gå tilbage til manuskriptet, hvis manuskriptets version virker korrekt.

Under alle omstændigheder findes der ingen oplysninger om noget af dette i “rettelseslisterne”.

Vi kan her se, at der slet ikke noget videnskabeligt styr på, hvad der ændres eller ikke ændres, og læseren overlades til sit eget gætværk. Hvis læseren kun havde siddet med den moderniserede, ændrede og tilpassede udgave, havde læseren ingen mulighed haft for at granske i disse forskelle.

Da firkløveret for første gang gav offentligheden adgang til førsteudgaverne, var hverken disse eller manuskriptet tilgængeligt på MIs hjemmeside. Heller ikke rettelseslisterne kunne man få lov at se.

Nu har MI efterhånden givet en delvis adgang til førsteudgaverne, manuskripterne og rettelseslisterne, men vi ser altså her, at rettelseslisterne kan vi ikke stole på.

Her er manuskriptet:

Her er førsteudgaven:

Her er MIs "manuskripttro" udgave:

Her er rettelseslisten:
Søren Ingemann Larsen - 15. august 2017