Ejnar Hjorts mail af 1. maj 2013

Kunstværket - en mini-novelle

Hr. Muß Bessermachen havde arvet et kostbart Maleri. Det var et Maleri af en hollandsk Maler fra 16-hundredetallet; maaske en million værd.

Hr. Muß Bessermachen var ikke Kunstkender. Han syntes, at det var et pænt Billede, men lidt for stort og Rammen var også for stor. Han klippede Billedet ud og tog lidt af Kanterne. Han havde en anden lidt mindre Ramme, som han satte Maleriet i.

Men han var ikke helt tilfreds. Maleriet virkede gammeldags. I Stedet for de mørke Farver, som den gamle Maler havde brugt, kunne det friskes lidt op med nogle nye Farver. Han tog en Pensel og med faa Strøg, fik han Billedet til at se mere moderne ud.

Hr. Echte fik Kendskab til, at Hr. Bessermachen havde arvet et fantastisk Klenodie af et Kunstværk. Det ville han gerne se og måske købe. Han besøgte Hr. Bessermachen, som viste ham ind og gerne ville sælge Maleriet.

“Jamen, hvad har De dog gjort ved det!“ Udbrød Hr. Echte. “Det er jo en Forbrydelse mod Kunstværket. Det er ikke ægte mere og det er intet værd nu. Ved De ikke, at et Kunstværk er unikt, og skal bevares nøjagtig, som det er fra Kunstnerens Haand. – Ingen må ændre på det. – Det er Helligbrøde, det De har gjort!“.

Hr. Bessermachen forstod ikke et Kuk. Havde han ikke netop forbedret og moderniseret Maleriet?

Men Hr. Echte ville ikke købe det nu, og gik skuffet hjem. Dér havde han heldigvis nogle ægte Malerier af den samme Kunstner. De betød så uendeligt meget for ham.